Jaké jsou nejběžnější jedlé produkty?
lis, 11 2023Co jsou to nejběžnější jedlé rostliny?
Asi se ptáte, proč by měl někdo vědět, co jsou nejběžnější jedlé rostliny? No, skvělou odpovědí by bylo: "Protože stará kráska Martinka tam někde ve sklepení hledá zavařovací sklenice a myslí si, že budeme mít skvělý domácí džem z borůvek, ale já jsem tady s Maxem a Kokem a snažím se vyřešit záhady vesmíru. A také, jak víte, co je to jedlé, pokud se najednou ocitnete uprostřed divočiny či zahrady?"
Pro mnoho lidí je toto velmi důležitá otázka, protože znají jen jídlo, které kupují v obchodech, a často netuší, které rostliny ve svém okolí jsou jedlé a které ne. A věřte mi, existuje nepřeberné množství jedlých rostlin, které jsou naprosto běžně k dispozici. Proto se pojďme podívat na nejběžnější jedlé rostliny a jak je poznáme.
Jedlé stromy
Možná vás překvapí, ale některé z našich nejběžnějších stromů a keřů vlastně poskytují vhodnou stravu. Příkladem může být naše nádherná jabloň, která nám poskytuje vynikající jablka. Nebo třešeň, jejíž sladké třešně tvoří skvělý džem. Vlastně, kdo by mohl opomenout Martinkin domácí třešňový džem?
Jedním z nejznámějších stromů, které nabízí jedlé plody, je také dub. Je to opravdu skvělý strom s množstvím výhod, i když dubové žaludy nejsou tak sladké jako třešně či jablka, jsou jídlem pro mnoho živočišných druhů a lze je také konzumovat v nouzové situaci.
Jiný významný strom nabízející jedlé plody je lípa. Její květy jsou oblíbené pro přípravu čaje, a její mladé lístky je možné přidávat do salátů. Jedná se o strom, který můžeme vidět prakticky v každém městě či vesnici v České republice.
Jedlé byliny
Pokud mluvíme o jedlých rostlinách, je těžké nepamatovat si byliny. Některé z nich používáme pravidelně při vaření, takže by měly být na vrcholu našeho seznamu. Například petržel, kopr, bazalka a další. Tyto byliny nám dodávají vynikající chuť a vůni, kterou všichni milujeme. Ale víte, že existuje mnoho dalších jedlých bylin, které byste mohli objevit?
Jedním z takových příkladů je třeba pampeliška. Ano, čtete dobře, pampeliška je jedlá a její mladé listy představují skvělý salát. Mohli byste to vyzkoušet při přípravě vaší další večeře a určitě překvapíte svou rodinu.
A co takhle kopřiva? Tato rostlina je známá svým nepříjemným žahavým účinkem, ale pokud ji správně zpracujete, můžete z ní připravit vynikající polévku. Je to také velmi zdravá a plná vitamínů.
Jedlé květiny
Mluvíme-li o jedlých rostlinách, nemůžeme zapomenout na květiny. Mnohé z nich jsou jedlé a mohou přidat jak krásu, tak chuť do našich jídel. Například mnoho lidí ví, že ibišek je jedlý, ale co takhle růže?
Mnoho různých druhů růží má jedlé plody, které se nazývají šípky. Šípky jsou vynikající na čaj a jsou plné vitamínu C. Jejich sladká a jemně kyselá chuť je ideální pro marmeládu nebo džem.
Jinou zajímavou jedlou květinou je měsíček lékařský. I když jsou jeho květy známé především pro své léčivé účinky, měsíček lékařský je také jedlý. Jeho květy můžete přidat do salátu, aby jste mu dodali živou oranžovou barvu.
Nemůžu nezmínit také květ boráku. Borák je bylina, která produkuje krásné modré květy, které jsou jedlé a mají jemnou chuť po okurce. Jsou vynikající na ozdobu salátů a dezertů.
Nakonec, ať už se rozhodnete zkoušet nějaké nové jedlé rostliny nebo ne, pamatujte, že příroda je plná úžasných a chutných překvapení, které čekají jen na to, abyste je objevili. Takže neváhejte a vydejte se na objevitelskou cestu, ať už ve své zahradě nebo v přírodě. A kdo ví, možná budete překvapeni, co všechno můžete najít!+