První Obchod s CBD

Proč lidé jedí konopná semínka?

Proč lidé jedí konopná semínka? zář, 10 2023

Úvod do jedlého konopí - historie a význam

Bývaly doby, kdy bylo konopí jen přísně zakázanou drogou. Že bychom si konopí dali na talíř, to by nás nikdo ani v nejdivočejších snech nenapadlo. Ale dnes, když moji děti Filip a Karolína dostanou na oběd konopný salát, vůbec nezpanikaří. "Dobré, tati, co je to nového?" se usmějí na mě a pokračují v jídle. Konopí,, specificky konopná semena či konopné srdce, se stalo oblíbeným jídlem nejen mé rodiny, ale i mnoha lidí po celém světě. Ale proč do toho lidé pustili? Tohle není otázka na jedno kývnutí. Je to složitý příběh starý tisíce let.

Konopí v naší kuchyni - zdroje a využití

Pravděpodobně jste si všimli, že konopí se začíná objevovat v kuchyních po celé České republice. Rostlina, která byla dříve spojená především s užíváním marihuany, se rychle stává oblíbeným superjídlem. Konopné srdce, tak jak se konopná semena často nazývají, jsou bohaté na protein a jsou také dobrou zdroj Omega-3 mastných kyselin. Při mé minulé návštěvě Brněnského Bioobchodu se paddy prodavač pevně po mně chytil a prohlásil "Milane, tak konopí u nás vedeme stále více. Semena, olej, čaj, to je jen základ. Někteří si to dokonce přidávají do smoothie."

Empír vědeckých důkazů - proč jsou konopná srdce zdravá

Příroda nám dala konopí jako jeden z nejúžasnějších darů. Když si to vezmete, zemědělci pěstující konopí jsou jakýmsi moderním Dr. Frankensteinem, kteří následují mateřskou přírodu. Tato fantastická rostlina obsahuje komplexní spektrum živin - já vím, zní to jako nějaká vesmírná věc, ale věřte mi. Existuje celá řada výzkumů, které poukazují na zdravotní přínosy konopí. Je bohaté na vlákninu a protein, má anti-zánětlivé účinky a podle některých studií může dokonce snižovat riziko srdečních onemocnění. Abych vám to ulehčil, představte si konopí jako superhrdinu v úžasné zelené masce, který nás ochraňuje před zlými chorobami.

Jak konopné srdce do naší kuchyně přišlo - konopí po celém světě

Mám pár přátel z Kanady. Když mi poprvé přivezli konopná semena, myslel jsem, že mi dělají legraci. Ale oni byli vážní - pro ně bylo konopí skutečným jídlem a chtěli mi ukázat, jak ho vařit. Uvařili jsme konopné pesto a byl jsem překvapen, jak dobře chutnalo. Konopí se využívá v kuchyních po celém světě - od Asie až po Ameriku. Můžete ho jíst syrové nebo přidat do vašeho oblíbeného jídla jako zdravý a chutný doplněk.

Prostě to zkuste - konopí ve vaší kuchyni

Nebojte se, nemusíte být vynálezce ani šéfkuchař, aby jste mohl/a přidat konopí do svého jídelníčku. Dokonce možná již máte vše, co potřebujete doma. Pokud jste všechnochnivý/a jako já a můj pes Max, konopí může být skvělou volbou, která vaše jídla obohatí nejen o nové chuti, ale o množství důležitých živin. Říkal jsem si, když to dokáže Max, tak proč to nemůžu zkusit i já. Tak jsem to teda zkusil, a bylo to skvělé!

Tipy a triky pro konopnou stravu

Jako vždy, chci se s vámi podělit o pár tipů a triků, jak se pustit do konopné stravy. První a nejdůležitější je kvalita - kupujte konopná semena od důvěryhodných zdrojů. A poté buďte kreativní - zkuste přidat konopná srdce do vašich oblíbených receptů, do salátů, smoothie, nebo je používejte jako posyp na pečivo. A pro ty, kdo se chtějí pustit do něčeho odvážnějšího, zkuste konopný olej ve vaření nebo konopný protein v prášku pro zdravou a chutnou alternativu běžného proteinu.

Do konopí se pustit, nebo ne? - závěrem

Ať už mi čtete z Brna nebo z Aucklandu, nebo dokonce z Marsu (ano, i tam mě čtou, ja teda doufám), doufám, že teď máte lepší představu o tom, proč jsou konopná srdce tak populární a co vám mohou přinést do vaší kuchyně. Ano, konopí může být něco, co je mimo vaši obvyklou kuchyni, ale já jsem přesvědčený, že pokud jste ochotní ho vyzkoušet, můžete být příjemně překvapeni. Tak co říkáte, uvaříte si konopný salát pro své rodinu tento týden? Já svému papoušku Koko takový salát nedám, ale věřím, že vy, stejně jako já, jste už dospěli na tom, že stojí za to to zkusit. A kdo ví, možná vás to dokonce inspiruje k dalším kulinářským dobrodružstvím a objevování nových chutí. Už se na to těším!